Τα γλυκά κάνουν καλό!

5/11/2014

Μπορεί να φαίνεται περίεργο σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε για τη σωστή διατροφή αλλά...

    Οι ερευνητές λένε ότι τρώγοντας γλυκά, τα παιδιά μπορεί να αποφύγουν την παχυσαρκία!Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που τρώνε συχνά σοκολάτα και άλλα γλυκίσματα είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα από αυτά που δεν τρώνε. Έτσι λοιπόν και οι έφηβοι που τρώνε πιο συχνά γλυκά, είναι πιθανότερο να είναι πιο λεπτοί. Τα ευρήματα αυτά αντιτίθενται στις περισσότερες έρευνες που αναφέρουν τα γλυκά κάνουν ζημιά στα δόντια και το σώμα. 

    Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο της πολιτείας Louisiana στις Η.Π.Α. Παρακολούθησαν πάνω από 11,000 παιδιά και νέους από τις ηλικίες των 2 ως και 18 από το 1999 ως το 2004. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά που έτρωγαν γλυκά ήταν 22% λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκα από τα παιδιά που δεν έτρωγαν. Στους έφηβους, το ποσοστό ήταν πιο μεγάλο, 26% πιθανότερο να έχουν χαμηλότερο βάρος από αυτούς που δεν έτρωγαν γλυκά.

    Σε όλο το εύρος των παραπάνω ηλικιών, υπήρχαν χαμηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στα παιδιά που έτρωγαν γλυκά. Τα υψηλά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης είναι πιθανό να αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακά προβλήματα και άλλες χρόνιες παθήσεις.  Εξηγώντας, λοιπόν, τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ερευνητές είπαν ότι τα παιδιά που έτρωγαν σωστή ποσότητα γλυκών από νεαρή ηλικία έμαθαν την ζωτικής σημασίας ικανότητα να πειθαρχούν τις ορέξεις τους όσον αφορά το φαγητό.

    Είπαν επίσης ότι όσα παιδιά έτρωγαν γλυκά με μέτρο, είχαν καλύτερη γνώση των διατροφικών συνηθειών τους και μπορούσαν να ελέγξουν καλύτερα την σωστή πρόσληψη θερμίδων.

    Ο Dr Carol O’Neil, επικεφαλής της έρευνας, πρόσθεσε:  «Η έρευνα αναδεικνύει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που καταναλώνουν γλυκά είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για υπερκατανάλωση.» «Τα γλυκά δεν πρέπει να αντικαθιστούν τα υπόλοιπα θρεπτικά τρόφιμα, αλλά πρέπει να απολαμβάνονται με μέτρο

    Η διαιτολόγος Priya Tew από το Southampton αναφέρει ότι τα παιδιά που έπαιρναν γλυκά ως “αμοιβή” από τους γονείς τους έμαθαν πολύτιμα μαθήματα, χρήσιμα για την υπόλοιπη ζωή τους.  «Μπορεί τα παιδιά να συνήθισαν να τρώνε γλυκά, αλλά έμαθαν να τρώνε μικρότερες μερίδες και όχι κάθε μέρα,» είπε, προσθέτοντας:«Θα με ενδιέφερε να δω και πόσο ασκούνταν τα παιδιά της έρευνας, γιατί είναι πιθανό τα παιδιά που τρώνε περισσότερα γλυκά, να κινούνται και περισσότερο

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Food and Nutrition Research”.

Πηγή: dailymail.co.uk