Χριστουγεννιάτικος κορμός (Buche de noel) και η ιστορία του

22/12/2016

    Ο κορμός των Χριστουγέννων είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό γλυκό. Αποτελείται από ένα παντεσπάνι, τυλιγμένο σε ρολλό, γεμισμένο με κρεμά σοκολάτας ή κάστανου, και καλυμμένο με γκανάζ, επάνω στην οποία γίνονται σχεδία, ώστε να μοιάζει με κούτσουρο.

 
     Η ιστορία του κορμού χάνεται μέσα στον χρόνο. Κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από την κέλτικη γιορτή της φωτιάς, που λάβαινε χώρα κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το κούτσουρο ήταν η προσφορά προς τον ήλιο, που ξαναγυρνούσε για να ζεστάνει και να φωτίσει την γη, αλλά και σύμβολο αναγέννησης.

    Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από το κούτσουρο που φύλαγαν για να κάψουν την νύχτα των Χριστουγέννων. Αυτό το κούτσουρο το έκοβαν από το πιο χοντρό μέρος του κορμού οπωροφόρου δέντρου, και το έβαζαν να κάψει στο τζάκι, για να ζεστάνει το Θείο Βρέφος. Έπρεπε δε να κρατήσει μέχρι την Πρωτοχρονιά!

    Το έθιμο είχε πάλι παγανιστικές ρίζες, και ήτανε μια προφορά, ώστε να έχουν καλή καρποφορία τα οπωροφόρα δέντρα. Την δε στάχτη του, την έριχναν στα φυτά και στα χωράφια, για να τα προστατέψουν από τις αρρώστιες. Γεγονός είναι πάντως ότι τόσο στην Γαλλία, όσο και στις γαλλόφωνες αποικίες, ο κορμός είναι απαραίτητος στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά και γενικά κατά την περίοδο των γιορτών.

    Για να πούμε την αλήθεια, είναι πραγματικά εντυπωσιακός!


Πηγή: https://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2012/01/buche-de-noel-tronchetto-di-natale.html