Ιταλοί ερευνητές δίνουν ένα καλό… άλλοθι σε όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στους γλυκούς πειρασμούς. Οπως υποστηρίζουν, ο εγκέφαλος των ανθρώπων που τους αρέσουν τα γλυκά είναι «καλωδιωμένος» έτσι ώστε να έλκονται από αυτά.
Η αντίδραση
Ερευνητές του Ινστιτούτου Κλινικής Φυσιολογίας της Πίζας διαπίστωσαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά πολύ διαφορετικά στα διατροφικά ερεθίσματα και σε ορισμένους ανθρώπους η γλυκιά γεύση προκαλεί πολύ μεγαλύτερη έλξη από ό,τι σε άλλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα,ακόμη και η θέα ενός γλυκού είναι ικανή να ενεργοποιήσει τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου ορισμένων ατόμων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μελετώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα εθελοντών τη στιγμή που κατανάλωναν σοκολάτα ή έβλεπαν σε φωτογραφία μια σοκολατένια τούρτα. Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει διάφορες τροφές (πατατάκια, αναψυκτικά, χάμπουργκερ, πίτσες κλπ.) ως εθιστικές εξαιτίας κυρίως των αυξημένων ποσοτήτων ζάχαρης, αλατιού ή άλλων συστατικών που διαθέτουν.
Οι ερευνητές της νέας μελέτης όμως διαφωνούν με αυτήν την άποψη.«Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ουσία στις τροφές που να μπορεί να κατηγορηθεί ως υπεύθυνη για ανάπτυξη εθιστικής συμπεριφοράς. Εμείς δεν αναζητήσαμε εθιστικές ουσίες και για τον λόγο αυτόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια τυπική εθιστική συμπεριφορά των ατόμων που έλκονται από τα γλυκά» δηλώνει η Πατρίτσια Iότσο, επικεφαλής της μελέτης.
Πηγή: tovima.gr